Sidan är under ombyggnad. Ny sida släpps 2017.

BSK Arkitekter · Stadsbyggnad, husbyggnad och inredning

BSK Arkitekter

AKH

Uppdragsgivare: AKH Arbetsklädshuset
Uppdrag: Nytt koncept till AKHs butiker, genomfört i deras största butik på Heliosgatan 12 i Hammarby sjöstad.
Omfattning: 700 m²
Inflytt: April 2011
Kontakt BSK Arkitekter: Ulf Mangefors

Från lada till konceptbutik med mikro
AKH, Arbetsklädshuset, är ett familjeföretag som specialiserat sig på yrkeskläder i snart 120 år. Deras butiker är till för yrkesverksamma proffs och fokus ligger på funktionalitet. När AKH skulle ta fram ett nytt butikskoncept ville de komma bort från tråkiga lagerhyllor i stora köplador och satsa på ett sammanhållet visuellt koncept. Efter en pitch med flera designbyråer fick BSK Arkitekters inrednings­studio uppdraget. I ett nära samarbete med Reklambyrån 26 har BSK Arkitekter skapat ett unikt butikskoncept  där upplevelse  och smart exponering stimulerar till köp.

Den nya butiken i Hammarby fabriksområde har fått en inredning med inspiration från verkstads­industrin. Materialen är oömma och råa som formplywood, galvat stål och armerat glas. På hyllorna hängs arbetsbyxorna så att de olika modellernas egenskaper syns tydligt. Kassadisken är anpassad för att klara både slitage och stora mängder. Här handlar inte kunden en ny jacka till vintersäsongen, snarare trettio stycken åt gången. Gula hexagoner från AKH:s grafiska profil återkommer i hela butiken.

För att ytterligare stärka butiksupplevelsen har BSK Arkitekter gjort butiken till en social mötesplats. Här får kollegor i branschen en chans att träffas, något som bidrar till fler och längre besök. Och i slutändan också bättre lönsamhet. En caféavdelning med mikrovågsugn ger kunderna möjlighet att värma sin medhavda matlåda. Det finns även kylda rätter för de som inte har med sig egen mat. Efter maten kan de ta sig en kopp kaffe, läsa kvällstidningen och slappna av framför tv:n.

Den 15 april 2011 invigdes butiken vilket också blev startskottet för en expansion. Planen är att etablera tio nya  AKH-butiker i Mälardalen med omnejd.