Sidan är under ombyggnad. Ny sida släpps 2017.

BSK Arkitekter · Stadsbyggnad, husbyggnad och inredning

BSK Arkitekter

Boo SeniorHem – Bostäder

Uppdragsgivare: Boo SeniorHem Kooperativ Hyresrättsförening
Uppdrag: Nyproduktion av 75 hyresrätter. Om- och tillbyggnad av Gamla Boo Kommunalhus, 10 hyresrätter
Omfattning: Nyproduktion 8 560 m² (BTA) samt om- och tillbyggnad 1 420 m² (BTA)
Tidpunkt: 2007 och 2010
Kontaktperson: Svante Bergman

Seniorboende med klubbhus
Alliance Fastighetsutveckling ville bygga nya bostäder för äldre i Nacka. Området kring gamla Boo Kommunalhus låg öde och själva huset användes inte längre. Uppdraget blev att optimera byggrätten och rita lägenheter i varierande storlekar, samlade kring en gemensam gård.

En förutsättning för uppdraget var att lösa bullerproblematiken med så mycket ljud från Värmdövägen. Minst femtio procent av de nya rummen var tvungna att ligga mot ett lugnt område. Som alltid vid nybyggnation av bostäder var det viktigt att alla byggnader och gårdar tillgänglighetsanpassades samt att det finns tillräckligt med parkeringar.

Uppdraget innebar både ny-, till- och ombyggnad. Det gamla kommunalhuset skulle utnyttjas på bästa sätt och dessutom skulle ett helt nytt kvarter med 75 seniorlägenheter byggas.

De nya lägenheterna byggdes i en vinkelbyggnad med fyra till fem våningar, så att det mesta av bullret från den närliggande vägen stängdes ute. Samtidigt skapades en solig innergård med boulebana, bersåer och en vattenskulptur. Alla lägenheter fick också stora inglasade balkonger in mot gården vilket ger en känsla av gemenskap. Balkongerna gjordes också extra rymliga så att boende som är sängliggandes kan rullas ut för att få både dagsljus och frisk luft.

Hela projektet har präglats av ett nära samarbete med SeniorHem för att säkerställa att de krav och program som finns för tillgänglighet följs. De boende fick även själva komma med tillvalsbeställningar på sina lägenheter. För att lösa parkeringsfrågan byggdes ett parkeringsdäck under själva byggnaden.

Det gamla kommunalhuset gjordes om helt så att de två övre våningarna blev tio hyresrätter medan nedre plan blev ett ”klubbhus” med vinterträdgård, gemensam uteplats, café, spaavdelning och små konferens­rum.

Det nya Boo SeniorHem har varit mycket lyckat. De nya lägenheterna tog slut direkt de var klara när de boende väl flyttat in har de också varit oerhört nöjda. Projektet har omskrivits i branschpress och ses nu som en förebild för seniorboenden.

Fotograf: Max Plunger

Utfördes av Grappa som fusionerades med BSK 1 Juli 2010