Sidan är under ombyggnad. Ny sida släpps 2017.

BSK Arkitekter · Stadsbyggnad, husbyggnad och inredning

BSK Arkitekter

DICE

Uppdragsgivare: Digital Illusions/ Electronic Arts
Uppdrag: Koncept och inredning för nytt huvudkontor
Omfattning: ca 6000 m² med 300 arbetsplatser
Tidpunkt: 2006
Kontaktperson: Frida Wanselius

Sveriges snyggaste kontor

“Dice blir Sveriges Snyggaste Kontor 2011 för helheten och en kreativ inredningsarkitektur, spektakulära accessoarer och stor personalomsorg. Ett aktivt museum där urmodiga spel som biljard, pingis och käglor finns mitt i det digitala skapandet av Battlefield 3“.
Motiveringen för Sveriges Snyggaste kontor 2011

BSK Arkitekter fick uppdraget att hjälpa Dice att ”bli attraktiva genom att ha det coolaste spelutvecklingskontoret i världen”. Utmaningen låg i att skapa ett kontor där medarbetarna först och främst skulle trivas och ges utrymme för kreativitet, men som samtidigt var professionellt, tekniskt fulländat, flexibelt och effektivt. Dessutom krävdes ett säkerhetstänk då arbetet med ett spel är omgärdat av stor sekretess. Ledorden var professionalism, kreativitet, humor och attityd.

BSK Arkitekter hade frihet att utforma ett konsekvent samman­hållet koncept. I princip all inredning specialritades. Från möbler ned till gallren för ventilationstrummorna. Kontoret är flexibelt för att passa de olika arbetskonstellationerna som uppstår i spelets olika utvecklingsfaser. Alla möbler är lättflyttade och olika arbetsrum har olika funktioner. Bilder ur Dice:s spel, wireframemodeller och pixlar blev utgångspunkten för hela formspråket på kontoret.

Då digitala spel och världar är medarbetarnas jobb tyckte BSK att det krävdes en mycket analog avslappningsdel. Ett lekrum skapades med biljard, pingis och flipperspel. Inredningen påminner mer om en engelsk herrklubb än den digitala utformningen i resten av kontoret. En spelshop inreddes och längst upp i huset skapades en skybar.

Målet att locka nya medarbetare uppnåddes snabbt. Det attraktiva kontoret har även lockat till sig utländska rekryteringar. Andelen kvinnliga medarbetare har också ökat från fem procent till nästan 25 procent.

I november 2011 utsågs Dice till ”Sveriges Snyggaste Kontor” i en tävling arrangerad av tidningen Lokalnytt. Svenska folket och en professionell jury var överrens om att Dice kontor var snyggast av de 33 nominerade kontoren.

På en annan tävling – ”Årets fulaste kontor”, som ELLE Interiör och kontorskonsulten Struktur korar – var kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth på plats för prisutdelningen och fick den omvända frågan: ”Vilket är det finaste kontor du sett?”. Utan att tveka svarade hon: ”DICE är det bästa kontor jag någonsin varit på”.

Fotograf: Per Kristiansen