BSK Arkitekter · Stadsbyggnad, husbyggnad och inredning

BSK Arkitekter

EnergoRetea

Taggar:

Uppdragsgivare: EnergoRetea
Uppdrag: Nytt koncept och ny inredning åt EnergoReteas huvudkontor
Omfattning: 4500 m² med 220 arbetsplatser
Tidpunkt: 2007
Kontaktperson: Ulf Mangefors

Inredning som förenade
De två företagen Retea och Energo skulle slås ihop för att bli en heltäckande konsultfirma för teknikinstallationer. Startpunkten för det nya företaget var ett gemensamt kontor. BSK Arkitekter fick uppdraget att dels inreda det nya kontoret, dels mejsla ut det nya varumärkets identitet. De två företagen var kulturellt, organisatoriskt och strukturellt fullkomligt olika varandra. Att skapa en ny ”vi-känsla” blev essentiellt i uppdraget.

Inredningen utgick från EnergoReteas verksamhet. Koppar valdes som det dominerande materialet då kopparledningar är en självklar del i förmedlingen av både energi och kommunikation. Installations­ritningarna för kontoret, som självklart gjordes av EnergoRetea själva, förstorades upp på koppar- och silverfolie som monterades på glaspartierna i kontoret.

Då budgeten var begränsad krävdes kreativitet för att livliggöra kontoret. BSK Arkitekter valde att arbeta med starka färger som skapade rumskänsla. Golven, taken och pelarna gjordes knallgula. Det öppna kontorslandskapet, där även vd satt, fick specialritade arbetsplatser. Arbetsplatserna gick i en lugnare gråskala som avbrott till de färgstarka golven och taken. Enklare och billigare material användes och BSK Arkitekter skruvade på varje detalj för att hitta besparingar men samtidigt behålla identitet och funktion.

Det nya kontoret blev precis den språngbräda de två tidigare företagen behövde för att skapa ETT EnergoRetea, med EN identitet. Kontoret blev det som alla hade gemensamt och det man pratade om. Den nya öppna planlösningen slog sönder gamla grupperingar och tidigare hierarkier löstes upp. Den uppseendeväckande gula färgen mötte mycket motstånd i inledningsfasen men blev i slutändan en succé. ”Det är som att gå in i solen”, ”Hos oss är det sommar jämt” och ”Jag avundas inte alla som måste sitta på sina vita och tråkiga kontor” är några spontana kommentarer från anställda.

Fotograf: Per Kristiansen