Sidan är under ombyggnad. Ny sida släpps 2017.

BSK Arkitekter · Stadsbyggnad, husbyggnad och inredning

BSK Arkitekter

Glashuset

Uppdragsgivare: Atrium Fastigheter (numera Atrium Ljungberg)
Uppdrag: Omvandling av KF:s tidigare huvudkontor till moderna kontorslokaler
Omfattning: 31 000 m²
Tidpunkt: 2003-2007
Kontaktperson: Stina Ljungkvist

Hatat hus blev hetaste kontorsbyggnaden

Det så kallade Glashuset vid Stadsgården i Stockholm uppfördes 1974 som KF:s huvudkontor. Byggnaden var oerhört modern för sin tid med helt öppna kontorslandskap. Med sin djärva arkitektur ansågs det under många år vara ett av Stockholms fulaste hus. När KF avvecklade sin verksamhet i huset krävdes en stor ombyggnation för att göra huset attraktivt, och BSK Arkitekter fick uppdraget att återuppliva det.

Det fanns en stor potential i huset men eftersom huset helt och hållet var byggt för en enda hyresgäst var det svårt att hyra ut om man inte hittade en lika stor hyresgäst som KF. BSK Arkitekter arbetade tillsammans med den ursprunglige arkitekten Jan Lunding för att förnya huset och hitta en ny struktur som möjliggör uthyrning till flera hyresgäster. Ett enkelt strukturellt ingrepp blev nyckeln till hela projektet – en ny entré från Katarinavägen som ingång för flera hyresgäster. I anslutning till den nya entrén skapades en stor ljusgård som ledde ner ljus till lokalerna och gav direkt kontakt med vattnet och utsikten mot Saltsjön. Våningsplanen kan nu delas  i upp till tre delar och kontorslokaler i varierande storlek skapades.

Att bevara utsikten var viktigt och BSK Arkitekter arbetade med att skapa kontor där alla hyresgäster fick kontakt med vattnet. För att maximera ytan ytterligare byggdes husets tekniska system om och de tidigare fläktrummen på taket blev nya kontors- och konferenslokaler.

Trycket på de nya kontorslokalerna blev stort. Glashuset blev en av de mest attraktiva kontors­byggnaderna i Stockholm och flera intressanta verksamheter som Telenor, TT, Dice och NYK Cool flyttade in. Flera av dessa gav även BSK Arkitekter uppdraget att inreda deras kontor.

Tiden hann i kapp Glashusets arkitektur och byggnadens fasad kulturminnesmärktes i detaljplanen. Glashuset ses nu som en självklara och uppskattad del av fronten på Södermalm och har skapat ett nytt kontorsläge på Södermalm . Glashuset nominerades till Stora samhällsbyggnadspriset 2008.