Ökat återbruksfokus i lokalanpassningar

2023-08-28

I takt med att byggvarupriserna ökar och hållbarhetsfrågan kommer allt högre upp på agendan får BSK fler och fler återbruksprojekt i uppdragsmixen. Under det senaste året har vi färdigställt lokalanpassningen av Sundbybergs Stadshus, projekterat IKEAs nya cityvaruhus i Gallerian, moderniserat en kontorsbyggnad på Kungsholmen samt utfört en lokalanpassning av Arken i Solna. Dessa projekt har varit olika i sin karaktär, men gemensamma i sin inställning; att återbruk är möjligt, önskvärt och lönsamt.

När Sundbybergs stadshus skulle anpassas efter nya arbetssätt var målet att jobba med cirkulärt byggande i så stor omfattning som möjligt. BSK genomförde initialt en omfattande inventering av befintliga byggnadsdelar för att sedan anpassa ombyggnationen efter tillgängligt återbruksmaterial. Genom att återanvända både byggprodukter, såsom dörrar och glaspartier, samt byggmaterial som gipsskivor och lättreglar, beräknas miljöpåverkan ha minskat med mellan 30 och 50 procent jämfört med ett likvärdigt projekt utan återbruksfokus.

I IKEA Gallerian sparades både tid och pengar då man genom förutseende projektering lyckades hitta ett läge där den befintliga rulltrappan kunde få nytt liv. Även entrépartier återanvändes samt befintliga, förtäckta, taklanterniner som öppnades upp vilket gjorde lokalen ljus och luftig. En stor fördel med att återbruka dessa stora byggelement som redan fanns på platsen var att logistiken under byggskedet förenklades avsevärt då lokalens läge inne i Gallerian är svår att angöra.

 

"Det är otroligt tillfredsställande att se hur mycket materialresurser och därmed koldioxidutsläpp branschen kan spara genom att tillämpa en noggrann och systematisk återbruksmetodik. Det kräver mer av både byggentreprenaden och arkitekten, men vi är övertygade om att detta är framtiden!”

Johannes Dursun, uppdragsledare, BSK Arkitekter

Mellanlagring av glaspartier i Sundbybergs stadshus

 

Återbrukat tegel i Hornsberg 10.

Nya och större fönster gav ett samtida uttryck till 80-talsbyggnaden.

Centralt på Kungsholmen står Hornsberg 10. Kontorsbyggnaden från 80-talet hade lågt i tak, små fönster och trånga rum. Genom innovativ projektering såg BSK till att stommen kunde bevaras och interiören förnyas. Nya installationer anpassades för att göra rummen så luftiga som möjligt och större fönsteröppningar skapades genom att varsamt knacka loss tegel som sedan användes på andra platser i byggnaden. De gamla fönstren samt alla armaturer i byggnaden bevarades för användning i andra projekt. Även dörrar och glaspartier har återbrukats vilket totalt lett till besparingar på över 1000 ton CO2.

 

De fria spännviderna gjorde det enkelt att bygga om PostNords huvudkontor till multi-tenant.

Ändrade vanor i samhället gjorde att PostNords huvudkontor Arken behövde byggas om och anpassas för att inrymma flera hyresgäster. Arkitekturen med de stora glaspartierna i fasaden och de öppna ytorna interiört skapade rätt förutsättningar för att återbruka byggnaden till en multi-tenant byggnad. Projektet visar tydligt att vi arkitekter alltid behöver ligga steget före och designa med flexibilitet i åtanke så att husen vi ritar idag ska vara möjliga att anpassa för framtida behov.

Erfarenheterna från dessa nyligen utförda projekt visar att lokalanpassning är en viktig aspekt inom återbruk. Genom att ändra en byggnads användning, återanvända material och rumsligheter, modernisera installationer och effektivisera energianvändningen bidrar vi till att förlänga en byggnads livslängd och därmed till att skapa en mer hållbar värld.

Föregående
Föregående

BSK Arkitekter med två nomineringar till ROT-priset 2024

Nästa
Nästa

Nu lanserar vi nya bsk.se