Campus Albano

Levande universitetsmiljö

Ett stenkast från Stockholms city i världens första nationalstadspark, alldeles i skärningspunkten mellan Stockholms Uni­versitet, KTH och Karolinska Institutet ligger området Albano. Det som tidigare var en avvecklad industritomt har nu förvandlats till en ny stadsdel och ett strategiskt viktigt nav för 15 000 studenter och forskare som knyter samman de tre universiteten.

 

Kund: Akademiska Hus
Plats: Albano, Stockholm
Storlek/yta: ca 70.000 kvm universitetslokaler & ca 1000 studentbostäder
Innehåll: Universitet med lokaler för forskning och utbildning
Projekt start-slut: 2006-2021 Certifieringar: Citylab
Foto: Visualiseringar av BSK
Kontakt BSK: Johanna Simic

 

I takt med att Stockholms universitet och KTH utvecklas behövs nya moderna lokaler på både kort och lång sikt där universiteten kan verka och samverka med varandra och det omgivande samhället. I november 2015 togs därför det första spadtaget för Albano. På platsen som tidigare har bestått av en övergiven grusplan genomkorsad av Värtabanan finns nu ett grönskande, hållbart campus.

I och med denna etablering har ett sammanhängande universitetsområde vuxit fram – från Stockholms universitet i norr, via KTH över till Hagastaden med Karolinska Institutet i väst. När hela området är färdigt har totalt 70 000 kvadratmeter universitetslokaler och cirka 1 000 studentbostäder skapats, med komplement av lokaler för restaurang, kaféer och annan kommersiell service. Mångfalden av verksamheter bidrar till en levande stadsmiljö, där studenter och forskare nu kan bo och verka i direkt närhet till sina lärosäten.

 
 

“BSK Arkitekter har sedan starten för över 50 år sedan arbetat för ambitiösa kunder med både stadsutveckling och lärandemiljöer, vilket gav goda förutsättningar för detta mycket spännande uppdrag i Albano. Här ställdes verkligen höga krav på vår förmåga att utforma miljöer med hög kvalitet utifrån mycket komplexa förutsättningar.”

Lise-Lott Söderlund, VD och chefsarkitekt, BSK Arkitekter

 

Utvecklingen av campus Albano har skett i samklang med naturen och blivit en förebild inom hållbart stadsbyggande. Att långsiktigt ta hänsyn till miljön ur alla aspekter har varit styrande för projektutvecklingen. Det har handlat om allt från materialval till utformning av cykelstråk och lärandemiljöer. I planarbetet integrerades forskning inom hållbar stadsutveckling genom att en forskargrupp från Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet och KTH Arkitekturskola på uppdrag av Akademiska Hus lämnade synpunkter och förslag med utgångspunkt i socialekologisk stadsdesign. Att forskare på detta sätt aktivt medverkade i en planprocess gör Albano till ett unikt projekt. Universitetsområdet var också ett av pilotprojekten i Citylab Action som organiseras av Sweden Green Building Council för att dela kunskap och främja hållbar stadsutveckling.

När Albano växer fram tas stor hänsyn till den biologiska mångfalden. Genom en rad insatser stärks möjligheten för ökad artrikedom för till exempel bin, insekter och fåglar. På området finns nya vattensystem för att ta hand om dagvatten, ett förbättrat mikroklimat samt utemiljöer som utformats för att stärka spridningsvägarna för växter och djur mellan Nationalstadsparken och Hagaparken. Val av biotoper och växter fick sin utgångspunkt i omgivande landskap och placerades så att de stödjer kända, ekologiska spridningsvägar. Genom gröna taklandskap med stora öppna takterrasser dit studenter, medarbetare och även allmänheten har tillträde blir universitetsbyggnaderna en integrerad del i parkmiljön. Forskning visar dessutom att grönska och rekreation ger bättre studieresultat, så vinsterna är flera.

 

BSK har arbetat med Campus Albano från parallella uppdrag och detaljplan, och vi har därefter ansvarat för Hus 1 och Hus 3 hela vägen från bygglov till inflytt, samt ritat inredningen på Restaurang Proviant.

Läs mer om Albano Hus 1

Läs mer om Albano Hus 3

Föregående
Föregående

Albano Hus 3

Nästa
Nästa

Hornsberg 10