1920_1080_interior

BSK bakom IKEAS nya varuhus i Stockholm city

Nu öppnar IKEA sitt första cityvaruhus mitt i Stockholm. Varuhuset är det första i sitt slag i Sverige och ligger i det klassiska köpcentret Gallerian på Hamngatan. BSK Arkitekter har arbetat med projektet från tidiga utredningar och upphandling av totalentreprenör, till bygghandlingsprojektering.

IKEA utvecklar nya butikskoncept för att öka tillgängligheten så att fler ska kunna besöka varuhus där de bor, lever och arbetar. Det nya cityvaruhuset i centrala Stockholm omfattar över 8 000 kvadratmeter fördelat på fyra våningar.

BSK fick tidigt i projektet rollen att samordna fastighetsägaren AMF Fastigheter, byggentreprenören Zengun och hyresgästen IKEA:s behov och önskemål. BSK tog tidigt fram en konceptbild som blev en gemensam målbild för hur varuhusets nya entré skulle utformas. Den visade hur en tät och sluten fasad kan öppnas upp och förvandlas till en inbjudande och välkomnande entré.

En utmaning med bygget av nya IKEA-varuhuset har varit att det skett i ett köpcentrum där andra butiker och restauranger samtidigt håller öppet för kunder. Det ställer stora krav på entreprenören och BSK har därför bistått med smidiga lösningar för att minimera störningar, buller och lukt under byggnation.

Öppningsdatumet för IKEA är den 30/6.

Nu är vi i hamn med IKEAS city-satsning efter ett nära och gott samarbete med både fastighetsägare, hyresgäster och projektörer. Det har varit en energigivande resa med fokus på tider, kvalitet och kreativitet. Vi känner oss mycket stolta över samarbetet och resultatet.


Anne Melin Skogsberg, Projektledare Zengun

Det här är ett historiskt projekt där vi varit med på hela resan – från första skiss och tidiga utredningar och upphandling av totalentreprenör, till bygghandlingsprojektering och färdigt varuhus.


Cornelia Lindlöf, Arkitekt BSK arkitekter
1920_1080_utomhus_jpg
1920_1080_utomhus_tag-jpg