exterior1

Södertälje sjukhus finalist till Årets Miljöbyggnad

Sweden Green Building Council delar årligen ut Sveriges främsta priser till de projekt som bidrar till hållbart samhällsbyggande. Nya Södertälje sjukhus har utsetts till finalist i kategorin Årets Miljöbyggnad. Vinnaren utses den 23 november vid Sweden Green Building Awards 2017.

Nya Södertälje sjukhus har utformats av BSK Arkitekter och Arkitema/ELN på uppdrag av fastighetsägaren Locum. Ansvarig utvecklare är Skanska.

Den nya behandlingsbyggnaden invigdes i våras och är första delen i en större omvandling av Södertälje sjukhus som genomförs av Stockholms läns landsting. Behandlingsbyggnaden är på 22.000 kvm och rymmer 120 nya enkelrum, operationsavdelning med röntgen, ny förlossningsavdelning och BB, samt intensivvård.

Miljö- och hållbarhetsmålen är höga för nya Södertälje sjukhus som  certifieras enligt Miljöbyggnad Guld, den högsta nivån inom det svenska miljöcertifieringssystemet. Betyg sätts utifrån faktorer som energiprestanda, god inomhusmiljö genom dagsljusinsläpp, ventilation och termiskt klimat, samt att inga hälso- och miljöfarliga material byggs in i fastigheterna.

De tre finalisterna till Årets Miljöbyggnad är Nya Södertälje Sjukhus, universitetsbiblioteket Universitet 1 i Karlstad och flerbostadshuset Greenhouse Augustenborg i Malmö.

Årets Miljöbyggnad är en av totalt sju priskategorier i årets upplaga av Sweden Green Building Awards. Finalisterna presenterar sina projekt i anslutning till galan den 23 november, då vinnarna offentliggörs och priserna delas ut. Läs mer på hemsidan för Sweden Green Building.

 

exterior4
exterior5