exterior2

Årets Miljöbyggnad – andra plats för Södertälje sjukhus

Nya Södertälje sjukhus har tilldelats andraplatsen i Årets Miljöbyggnad 2017. Den nya sjukhusbyggnaden har utformats av BSK Arkitekter och Arkitema Architects på uppdrag av fastighetsägaren Locum. Projektet ingår i den omfattande utvecklingen av Stockholms läns hälso- och sjukvård.

Priset är resultatet av ett respektfullt, engagerat samarbete med Locum, Skanska och Södertälje sjukhus. Som arkitekter har vi fått bra förutsättningar att utforma ett sjukhus som ger patienter, personal och anhöriga en hälsosam inomhusmiljö i en energieffektiv byggnad som kan förändras hållbart över tid.


Ola Eriksson, arkitekt på BSK Arkitekter.
exterior5
exterior4

Utmärkelsen för Årets Miljöbyggnad 2017 har tagits fram av Sweden Green Building Council i syfte att premiera Sveriges mest framstående projekt inom hållbar samhällsbyggnad.

En resa i gott och lyhört samarbete mellan Locum, Södertälje sjukhus, entreprenören Skanska, BSK Arkitekter och övriga projekterande konsulter. Från första projekteringsmötet till att ta emot ett av branschens finaste priser. Utnämningen visar att Locum fortsätter i rätt riktning i arbetet med att minska vår miljöpåverkan och att skapa hållbara, klimatneutrala fastigheter, säger Hulda Wickbom, projektområdeschef på Locum.

Ett av projektets mål har varit att bygga klimatsmart och miljömässigt hållbart hela vägen från ritbord till färdig sjukhusbyggnad. Under 2016 tilldelades den nya behandlingsbyggnaden certifieringen Miljöbyggnad totalbetyg Guld.

Kraven som ställs i Miljöbyggnad drev fram en lösningsorienterad konsultgrupp. Ett exempel på det är dagsljusbehovet till sterilcentralens permanenta arbetsplatser som på ett effektivt sätt löstes med taklanterniner strax innan stommontaget skulle i gång, säger Erik Berggren, projektchef på Skanska.

 

nss_forlossning_bskarkitekter_foto_maxplunger

Juryns motivering till finalplatsen:
”Att certifiera ett komplext sjukhusprojekt i miljardklassen, med hårt styrda verksamhets- och brukarkrav, omfattande installationsbehov och planering för framtida anpassningar är en väldigt stor utmaning. Projektet Nya Södertälje sjukhus visar på ett föredömligt sätt, att med god samverkan mellan fastighetsägare, entreprenörer och projektörer kan även teknikintensiva och komplexa byggnader certifieras på Miljöbyggnads högsta nivå.”

Finalisterna för Årets Miljöbyggnad 2017

  • Universitetsbibliotek (Karlstad)
  • Greenhouse Augustenborg (flerbostadshus, Malmö)
  • Nya Södertälje Sjukhus (sjukhus, Södertälje)
nss_trapphus_bskarkitekter_foto_maxplunger
nss_iva_bskarkitekter_foto_maxplunger