magasin-113_start

Magasin 113 får Frihamnen att växa

BSK Arkitekter och det nederländska arkitektkontoret MVRDV har fått uppdraget att utveckla Magasin 113 i Frihamnen och nya Älvstaden – det största stadsutvecklingsprojektet i Norden. Byggnaden blir ett kreativt och kulturellt centrum i den framväxande stadsparken nära vattnet, där idéer kan utvecklas för och av medborgarna.

Göteborgs stad och Älvstranden Utveckling har tilldelat MVRDV och BSK Arkitekter det prestigefyllda uppdraget att designa ett av de första projekten i Frihamnen. Konceptet för Magasin 113 utgår från byggnadens starka identitet och historia.

magasin-113_interior
Magasin 113, Frihamnen. Foto: Lennart Sjöberg.
magasin-113_exterior
Magasin 113, Frihamnen. Foto: Lennart Sjöberg.

Vi är stolta över att vara en del av visionen för Magasin 113, som är startskottet för att skapa en mer inkluderande och grön stad. Vår hemstad Rotterdam liknar Göteborg, två städer som delas av en flod. Potentialen på båda sidor älven är stor, och i detta ligger även en utmaning.


Jacob van Rijs, arkitekt, MVRDV.

MVRDV och BSK Arkitekter har haft ett strategiskt samarbete kring ett antal utvalda projekt i Sverige som startade med tävlingen om Kiruna stadsomvandling. De två arkitektkontoren möttes första gången som konkurrenter år 2000, då BSK Arkitekter vann tävlingen om Postens huvudkontor. Magasin 113 är det första gemensamma projektet som genomförs.

– Vårt team från BSK Arkitekter och MVRDV har genom Magasin 113 hittat det perfekta samarbetsprojektet. Tillsammans kan vi ge Göteborg en ny, spännande mötesplats som ger kraft åt utvecklingen av Frihamnen som en organisk helhet, säger Svante Bergman, arkitekt och partner, BSK Arkitekter.

Magasin 113 är genom sin storlek på totalt cirka 11.ooo m2, och närhet till Jubileumsparken en viktig del i omvandlingen av Frihamnen. Visionen för byggnaden sätter tonen för områdets framtid som har ett starkt fokus på social hållbarhet och innovation. Projektet ska driva platsspecifik utveckling, skapa aktiviteter och engagemang hos invånarna.

– Älvstranden Utveckling AB har handlat upp team MVRDV/BSK som konstnärlig ledare och programansvarig för Göteborgs stads process att utveckla Magasin 113 i Frihamnen. Förväntningarna på projektet är att Magasin 113 är utvecklingsdrivande, att det verkar som en symbol för Frihamnen och fortsätter den uppmärksammade processen med att utveckla området i enlighet med Vision Älvstaden, säger Jessica Segerlund, processledare på Älvstranden Utveckling.

Visionen för Älvstaden är att stärka kärnan, möta vattnet och skapa en inkluderande, grön och dynamisk innerstad som är öppen för världen. Centrala Göteborg ska växa till dubbel storlek. Älvstaden växer fram längs båda sidor om älven i Backaplan, Centralenområdet, Frihamnen, Gullbergsvass, Lindholmen, Ringön och Södra Älvstranden. Målet är 25 000 nya lägenheter och 45 000 nya arbetsplatser.

Mediekontakter:
Svante Bergman, arkitekt och partner, BSK Arkitekter: svante.bergman@bsk.se, tel. 0702 01 22 89.
Jacob van Rijs, arkitekt och medgrundare, MVRDV: jacobvanrijs@mvrdv.com, tel. +31 10 477 2860.
Jessica Segerlund, processledare, Älvstranden Utveckling: jessica.segerlund@alvstranden.goteborg.se, tel. 0706 95 96 39.