Drömmen om ett parkliv Kallhällsparken

Drömmen om att bo lugnt och rofyllt slår in i Kallhällsparken, för mitt i centrala Kallhäll har BSK arkitekter adderat byggnader med stora balkonger och omgivet av mycket grönska. Det här är ett av områdets finaste lägen. Hela projektet bygger på visionen om hus som smälter samman med vacker parkmiljö.

  • Bostäder

Utmaningen och lösningen i projektet var att på bästa tänkbara sätt ta tillvara på områdets förutsättningar. Både genom att ta tillvara på området men också att komplettera området med vackra och intressanta husformer – och inte minst med flexibla boendelösningar.

Projektet är i uttryckets bästa bemärkelse, hus i park. Det är lite udda idag när alla eftersträvar urbanitet och täthet. Här tänker man glädjande nog annorlunda och utnyttjar de fina grönområdena.


Svante Bergman, BSK Arkitekter.
kallhall_3

Varje hus är format som ett plus och är ganska neutrala i rejält material. Genom att forma husen som plustecken får vi mycket fasad, och därmed maximal utsikt i alla väderstreck. Husen har gjorts till en del av parken med växtväggar som växterna kan klättra upp för, medan taken täcks av fetknoppsväxter. Det naturnära temat har hela tiden varit viktigt.

Vi har valt en betongfasad i en mild sandstensfärgad kulör. Betongen är ett material med betydligt bättre kvalitet än de vanliga putshusen som man ser överallt. Det är naturligt

och långsiktigt och fungerar fint ihop med parkens grönska.

Lägenheterna bjuder på långa, fria vyer. När man kommer hem och öppnar dörren är öppenheten och kopplingen till parken en stor kvalitet. Alla lägenheter får stora balkonger och placering på gavlarna ger stiliga hus och man får en privat balkong utan direkt insyn från grannen. Man har sin egen lilla gröna värld. Alla lägenheter är yteffektiva och praktiska och de allra flesta har en öppen planlösning.

typplan-02-02

Parken är alltså det bärande temat, och genom parken, där det nybyggda lilla bostadsområdet ligget, löper trevliga gång- och cykelstråk. Grönytorna är generöst tilltagna och på avstånd kan man höra skratt från lekplatsen. En bit bort leker hundarna i en rastgård. Du går en sväng, och vips är du i en ny idyll; Ulvsätra gård, kolonilotter och Kallhälls 4H-gård ligger nämligen runt hörnet.

För mer information kontakta:

  • Uppdragsgivare 
     Veidekke bostad
  • Omfattning 
     12400 m²
  • Tidpunkt 
     2016-2017