Med Viktorianska influenser Mojang

Mojang har skapat den globala spelsuccén Minecraft och är ett företag som växer i rekordtakt. För att skapa framtidens storsäljande dataspel krävs kreativa och visionära miljöer. BSK Arkitekter fick upp­draget och formade en arbetsplats som omdefinierar hela begreppet av vad ett kontor är och ska vara.

 • Inredning
 • Kontor

Mojang är ett ungt företag och det fanns ingen egentlig plattform eller historia att hämta inspiration från när de skulle flytta från den gamla lägenhet som tidigare fungerat som kontor. BSK Arkitekter valde därför en annan väg. Utgångspunkten blev en story om den fiktive personen ”Sir Mojang”. Vem han är, vilka karaktärsdrag han har och vad gör han när ingen ser. Man beskrev målande en medelålders man av engelskt ursprung – belevad, stilig och med oklanderlig smak. Men samtidigt med ett lurigt och hemligt inre. Hans hem är maskulint och exklusivt, men ändå ledigt och ombonat. Resultatet blev sedan en enastående miljö där all inredning är utvald in i minsta detalj.

Mycket är handplockat från England, exempelvis det stora konferensbordet av äkta mahogny, vaxat och polerat 18 gånger. Kontoret är ett potpurri av klassiska viktorianska herrklubbsinfluenser – oväntat, humoristiskt och en smula galet. Långt ifrån den traditionella synen på vad ett kontor ska vara. Kombinationen mellan den historiska inredningen och det högteknologiska arbetet som utförs skapar en spännande dynamik. För att matcha det eleganta möblemanget har Mojang även infört ”Dressed up Friday” då alla medarbetare klär upp sig, i motsats till det mer vanliga casual Friday.

Vi hade en uttalad ambition att vinna ”Årets snyggaste kontor 2012” och då var det naturligt att vända sig till de regerande mästarna. Vi fick direkt en bra uppfattning om BSK Arkitekters proffsighet. Samtidigt har de stark integritet och vågade ifrågasätta våra egna idéer när de själva inte trodde på dem.


Carl Manneh, vd på Mojang
mojang_026
mojang_033
mojang_038
mojang_055

Internt har det nya kontoret blivit oerhört viktigt för gemenskapen på företaget. Tidigare var spelet Minecraft den sammanhållande faktorn. Nu är det kontoret. Den inspirerande miljön skapar hängivna medarbetare som ser det som både sin arbetsplats, hem och festlokal.

När 2012 års upplaga av tävlingen Sveriges Snyggaste Kontor avgjordes vann Mojangs nya kontor överlägset omröstningen bland svenska folket på nätet, och den namnkunniga juryn tilldelade dem andraplatsen. Företaget fortsätter nu att fira nya framgångar och planerar för en expansion.

mojang_137
mojang_070
mojang_111

Om Mojang och Minecraft:
Minecraft är en av de största indie-spelsuccéerna. Genom en affärsmodell som bygger på att släppa demoversioner av spelet online och låta spelarna vara med i utvecklingsprocessen har Mojang fått miljontals fanatiska fans och utmanat hela världens speljättar. Spelet har också fött en enorm aktivitet på nätet. I flera miljoner Youtube-filmer delar spelare med sig av sina egna skapelser i spelet.

mojang_130

För mer information kontakta:

 • Uppdragsgivare 
   Mojang
 • Omfattning 
   550 m²
 • Tidpunkt 
   Inflytt 2012