Kvarteret Kromet

Framtidens träkvarter! 

Vårt förslag i det parallella uppdraget om kv Kromet är en av de största träbyggnaderna i världen med plats för co-work, co-live och co-exist. Ett hybridkvarter i centrala Göteborg med en mångfald av mötesplatser, flexibla kontorsplan och framtidens boendeformer.

 
 

Kund: Vasakronan
Plats: Lilla Bommen, Göteborg
Storlek/yta: ca 37 000 kvm BTA
Innehåll: Mixed-use kvarter med bostäder, kontor, lokaler, restaurang mm.
Bilder: BSK Arkitekter / Helen & Hard
Kontakt BSK: Svante Bergman

Ett kvarter för möten och samarbete mellan boende, kontorsarbetare, göteborgare och världen – en plats för co-work och co-live; Co-exist!

 

BSK och det norska kontoret Helen & Hard var ett av fyra team som valdes ut att för att skapa ett extraodinärt hybridkvarter precis vid Göteborgs kajkant och stadsentré. Tillsammans med landskapsarkitekterna Funkia, österikiska Création holz och konstuktörerna ELU skapade vi förslaget Co-exist, en ide om att skapa en harmonisk blandning av funktioner, människor och mötesplatser. Lilla Bommen är ett idag outnyttjat hamnområdet lite utanför centrum.

Området är under förvandling och kommer inom en snar framtid bli Göteborg och Älvstadens nya centrumpunkt. Kärnan i vårt förslag var att tillföra Lilla Bommen varierade och annorlunda mötesplatser som ger stadsdelen liv dygnet runt. Kvarteret skulle bli en av de högsta träbyggnaderna i världen och visa upp Göteborg som en framtidsinriktad grön, innovativ och hållbar stad.

 
 

“Vår vision är att Kromet skulle bli framtidens kvarter, en innovativ träbyggnad som uppmuntrar till spännande möten och samarbeten mellan olika världar.”

- Lise-Lott Söderlund, VD, BSK Arkiteker

 
 

Projektet är en hybrid av två typologier, stadskvarter och torn, för att optimalt skapa varierande ytor och solexponering. Kvarteret växer upp till en luftig struktur och skapar en effektfull kontrast mot Platinans block och bildar en pendang till Läppstiftet.

Den karaktäristiska trappningen ger ljus och utsikt till lägenheter och arbetsplatser inom kvarteret och till den omgivande bebyggelsen samtidigt som den skapar attraktiva takterrasser till bostäderna.

Projektet är framtaget med ett parametriskt förhållningssätt. Med hjälp av programvara skapar den modulära logiken underlag för kontinuerlig anpassning efter de parametrar man väljer, som solkrav, planbestämmelser, lokalprogram osv. Projektets modulära logik och parametrisering skapar robusthet och möjlighet för flexibilitet i vidareprojektering.

Under bron skapas även ett unikt, publikt rum – en yta för Göteborgs invånare att ta till sig som sin gård, sitt vardagsrum. En multifunktionell evenemangsyta där aktiviteter som idag har svårt att hitta utrymme i den centrala staden kan få ta plats. Konceptet är att med enkla medel skapa ett flexibelt och väderskyddat, men oklimatiserat rum där aktiviteter kan ske året runt.

De två höjdpunkterna ramar in ett upplevelserikt mellanrum och skapar en markant silhuett som ständigt förändras med betraktelsevinkeln och blir ett unikt landmärke längs Göta Älv.

Redan från starten av nya Hisingsbron kommer man att kunna se byggnaden annonsera sig mot centrala Göteborg med en spektakulär huvudentré till kvarterets kommersiella ytor, publika funktioner och unika kontorslokaler. Publika flöden skapas genom kvarteret och förbinder kajnivån med de mer centrala stadsrummen.

Utan stora investeringar skapas en multilfunktionell, varierande och tålig sammanhängande yta på ca 1 200 kvm mitt i Göteborg. Den fysiska formen byggs som en förlängning av kv Kromets konstruktiva trägrid vars olika delar kan vara öppna eller slutna, väderskyddade eller uppvärmda, vara oprogrammerade eller fyllda med spännande verksamheter.

Föregående
Föregående

Barkarby Metropol

Nästa
Nästa

Kallhällsparken